אחד הדברים שחשוב לבדוק לפני פתיחת עסק הוא אם לעסק החדש יש אסטרטגיה משפטית מתאימה. תכנון אסטרטגיה משפטית לפני פתיחת עסק אינו דבר מובן מאליו. כשיזמים מתכננים עסק חדש ולא משנה באיזה תחום, הם בדרך כלל מתמקדים בשאלות מסחריות: מהו המוצר שלהם? מי יהיו הלקוחות? איך ימכרו את המוצר? כמה הוא יעלה? ועוד שאלות מסוג זה. אולם מרבית היזמים נוטים להתעלם משאלה חשובה אחת: כיצד החוק ישפיע על העסק שלהם ואיזה יתרונות הוא יכול להעניק להם?
למה כל עסק צריך אסטרטגיה משפטית? השאלה הזו אינה נוגעת רק לרצון "להימנע מבעיות משפטיות". אלא גם לשאלה איך לנצל את החוק כדי ליצור באמצעותו יתרונות תחרותיים אמיתיים. חשוב לדעת: אסטרטגיה משפטית לא עוסקת רק במניעת נזקים. אסטרטגיה משפטית היא גם מנוע צמיחה עסקי. אסטרטגיה משפטית נכונה יכולה להגן על הרעיונות שלכם; לייעל את המיסוי; למנוע סכסוכים יקרים וכואבים; ולא פחות חשוב: להקנות יתרון על המתחרים.
במאמר זה אציג שמונה תחומים מרכזיים שעוסקים בשאלה למה כל עסק זקוק לאסטרטגיה משפטית. המטרה במאמר היא להעצים ולחזק את העסק שלכם באמצעות כלים פשוטים שתוכלו להיעזר בהם. הזמן הטוב ביותר לבנות אסטרטגיה משפטית הוא לפני שמקימים את העסק. אבל גם אם העסק כבר פועל, עדיין לא מאוחר להתחיל בתכנון ויישום של עקרונות אלה.

מה חשוב לבדוק לפני פתיחת העסק?
אם אתם קוראים את השורות האלה, כנראה שאתם בעלי עסק או רוצים להקים אחד כזה. אולם לפני שאתם מקימים אותו כדאי שתדעו כי בהקמה וניהול של עסק יש היבטים משפטיים רבים. החוק מתערב בכל פעולה שתעשו. גם אם אתם לא מכירים את החוק וגם אם אתם חושבים שהחוק לא רלוונטי. אפשר להתעלם מהחוק; אפשר לכעוס על החוק; אפשר לנסות לשנות אותו. מה שאי אפשר לעשות זה לברוח ממנו. כדי להתמודד עם החוק חשוב להכיר אותו ובייחוד את החוקים שישפיעו ישירות על העסק שלכם.
הבשורות הטובות הן שאסטרטגיה משפטית מוקפדת תסייע לכם לנצל את החוק לתועלתכם. בשיטוט באינטרנט מוצאים הרבה מידע מפחיד. עורכי דין רבים יזהירו אתכם שלא לעשות כך ולא לעשות אחרת. אולם, אני רוצה להציג בקצרה דווקא את הכלים החוקיים השימושיים שלא רק יגנו עליכם, אלא גם יסייעו בבניית וצמיחת העסק.
אבני הבניין של אסטרטגיה משפטית: חשוב לבדוק אותם לפני שנפתח את העסק
1. בחרו את צורת ההתאגדות שתגן עליכם בצורה הטובה ביותר
כשמקימים עסק חדש ישנם שלבים שצריך לעבור. השלבים בפתיחת עסק מכל סוג שהוא מתחילים בהתאגדותו המשפטית. למעשה, החלטה חשובה שתצטרכו לקבל בתחילת הדרך תהיה איך לרשום את העסק. תצטרכו להחליט אם להתאגד כעוסק מורשה; כשותפות (אם רלוונטי) או כחברה בעירבון מוגבל. הרבה בעלי עסקים מודעים לכך שלחברה בע"מ יש יתרונות מסוימים בנושא מיסוי. זאת לצד הוצאות גבוהות יותר בהפעלתה. אבל לחברה יש יתרון גדול נוסף שהרבה מהם לא מודעים אליו. חברה בע"מ משמעה כי הערבון של בעלי המניות מוגבל. בשפה המשפטית אנו אומרים כי לחברה יש אישיות משפטית נפרדת מזו של בעליה. המשמעות היא שאם החברה עשתה מעשה שיוצר עילת תביעה רק אותה אפשר לתבוע ולחייב בדין. זאת כמובן בתנאי שלא תחתמו על ערבות אישית לחובות החברה. אם תעשו את זה אתם עלולים לשאת בחוב באופן אישי.
כמובן שאין פירוש הדבר שאתם חופשיים לעשות ככל העולה על רוחכם. אומנם לחברה בע"מ יש "מסך התאגדות" שמשמעו שבעלי המניות מוגנים מתביעות. אולם בנסיבות מסוימות אפשר להרים את מסך ההתאגדות ולחייב את בעלי המניות לשלם את חובות החברה. צריך לדעת איך להתנהל כדי שדבר כזה לא יקרה.
2. הסכמים והתקשרויות – נכללים במסגרת השאלות שחשוב לבדוק לפני פתיחת עסק
בעלי עסקים שונאים להתקשר בחוזים. חוזה כתוב בשפה משפטית מסורבלת שרוב האנשים לא שולטים בה. אם הכול ילך בסדר – ממילא אף אחד לא יזכור מה כתוב בחוזה. לכן, הרבה אנשים מתפתים לחתום על חוזים סטנדרטיים שהורידו באינטרנט, או ביקשו ממערכת בינה מלאכותית שתכין עבורם. חלק מבעלי העסקים חותמים על חוזים בלי להבין כלל על מה הם חותמים. יש כאלה שחותמים על חוזה שערך עורך הדין של הצד השני בלי להיות מיוצגים. הם חושבים שאם עורך דין מעורב בנושא, אז הכול בסדר. ובכן, עורך הדין של הצד השני לא ידאג לאינטרסים שלכם. יש לו לקוח והוא צריך לדאוג לו. בכל מקום שיש התנגשות בין האינטרס שלכם לאינטרס של הלקוח שלו הוא תמיד ידאג בראש וראשונה ללקוח שלו.
אומנם לשכור עורך דין עולה כסף. אבל זהו כסף "קטן" לעומת מה שתצטרכו לשלם לעורכי דין אם תגיעו לבית המשפט. ניהול תיק בבית המשפט הוא עניין יקר. במקום לשלם סכום קטן שנע בין כמה מאות לכמה אלפי ₪ אתם עלולים לשלם עשרות אלפי ₪. כך הזול יצא יקר מאוד.
הבשורה הטובה היא שאפשר לנצל את החוזה לטובתכם. בחוזה אפשר לכלול סעיפים שמבטיחים שתקבלו תמורה נאותה למוצרים ולשירותים שלכם. אפשר להגן על קניין רוחני ששייך לכם. אפשר להסדיר כל מיני הגבלות והתחייבויות מסחריות של צדדים אחרים כלפיכם, ועוד. גם בתוך סעיפים תמימים למראה כגון פיצויים מוסכמים; הודעות בכתב; יישוב סכסוכים; ועוד דברים שבדרך כלל לא זוכים לתשומת לב רבה עשויים להתחבא פרטים שיועילו לכם ברכישת יתרונות עסקיים. לפיכך, כשבוחנים את השאלה מה חשוב לבדוק מבחינה משפטית לפני פתיחת עסק מתברר שתכנון הסכמים נאותים הוא אחד מאבני הבסיס לאסטרטגיה משפטית מועילה.
3. אסטרטגיה בהגנה על קניין רוחני
קנין רוחני זה בדיוק המקום שבו החוק מסייע לכם ליצור יתרונות בתחרות עם עסקים אחרים. חלק מהדברים שאתם מייצרים תוך כדי עבודתכם מוגן על ידי החוק. למשל, רשימת הלקוחות של העסק יכולה להיחשב כסוד מסחרי. כך גם שיטות עבודה מיוחדות שפיתחתם. תמונות שצילמתם מוגנות בזכויות יוצרים. מוצרים ייחודיים שהמצאתם ויש בהם חדשנות יצירתית ייתכן שאפשר יהיה לרשום עליהם פטנט ועוד. בעלים של קנין רוחני יכולים לנצל אותו ליצירת רווח באמצעות שימוש בו או באמצעות מכירתו.
לכן, חשוב שתכירו את החקיקה בתחום. עליכם לתכנן את האסטרטגיה הנכונה להגנה על המוצר. כך למשל, לעיתים יש מוצר שאפשר לרשום עליו פטנט, אבל תעדיפו להגן עליו באמצעות סוד מסחרי. לדוגמה, האם ידעתם שקוקה קולה מעולם לא רשמה פטנט על הנוסחה שלה לייצור המשקה המפורסם? הנוסחה הזו נשמרת בסוד כמוס אצל מספר מצומצם של אנשים והם אינם מורשים לנסוע יחד, כדי שהסוד לא ייחשף.
לכל אחד מסוגי הקניין הרוחני יש יתרונות וחסרונות וצריך להכיר אותם כדי לבחור באסטרטגיה המשפטית הנכונה. כזו שתיתן את ההגנה הטובה ביותר לקניין הרוחני שעל יצירתו עמלתם.
4. פרטיות והגנת מידע
נושא חשוב בניהול עסק נוגע להגנת המידע והגנת הפרטיות של הלקוחות. אנחנו חיים בתקופה שבה אפשר לגנוב מידע מרחוק, לעיתים אפילו בלי שנרגיש. הדבר יוצר אתגרים לא פשוטים. כדי להגן על מידע צריך להוציא כסף. הבעיה היא שגם אנשי מקצוע לא יכולים להבטיח שהמידע לא ייגנב. תמיד יהיה מישהו שימצא איך לעקוף את מנגנוני ההגנה של העסק.
הבעיה מחריפה בשל כך שהחובה לשמור על מידע היא לא בעיה פרטית של בעל העסק. היא בעיה שקשורים אליה גם הלקוחות של העסק. כל עסק מחזיק במידע על הלקוחות שלו. מידע זה צריך להישמר בסודיות ויש כללים רבים ונוקשים שצריך להקפיד עליהם כדי לשמור עליו. את הכללים האלה צריך להכיר. צריך גם לדעת אילו פרטים מותר לשמור ואילו אסור לשמור. יש לדעת באיזו דרך יש לשמור את המידע וצריך לדעת מתי צריך לרשום אותו בפנקס של רשם מאגרי המידע. אם המוצרים של העסק קשורים בצורה כלשהי למדינות זרות, צריך להכיר גם את חוקי הגנת הפרטיות באותן מדינות.
הכרת החוקים העוסקים בהגנת הפרטיות נותנת לעסק יתרון תחרותי. עסק שמכיר את החוק ונוהג על פי ההוראות הנדרשות יוכל להחזיק במידע חשוב שיעזור לו לתמחר את המוצרים או השירותים שהוא נותן. הוא יוכל לפנות ללקוחות המדויקים לו ובאופן כללי להשיג יותר לקוחות. הוא יוכל גם לזכות בפרויקטים שעסקים אחרים לא יכולים לזכות בהם. מלבד זאת, תמיד יש יתרון בלהראות ללקוחות שאתם שומרים על הפרטיות שלהם. זה מגביר את האמון בעסק שלכם והגברת האמון תגביר גם את המכירות.
5. התנהלות נכונה מול עובדים פירושה פחות תביעות ויותר תפוקה
עבור מעסיקים חוקי עבודה הם כאב ראש אחד גדול. לעיתים עובדים תובעים על כל דבר קטן. בדרך כלל החוקים מוטים לטובתם. לכן, כאשר בתביעה נגד עובד מגיעים לבית דין לעבודה – קשה מאוד להתמודד עמו. לכן מומלץ להקפיד על קיום כל חוקי העבודה, ככתבם וכלשונם. יש לתת לעובדים בדיוק את מה שמגיע להם ובמועד הקבוע בחוק. חשוב לתעד בכתב כל דבר שנותנים לעובד. חשוב לא להסכים אתו שיוותר על דברים שבהתאם לחוק עובד לא רשאי לוותר עליהם. רוב זכויות העובדים ידועות. תוכלו לברר אותם עם רואה החשבון או מנהל החשבונות שלכם. במקרה שמשהו לא ברור מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום. הייעוץ לא יעלה הרבה, אבל העדר ייעוץ עלול לסבך אתכם בתביעה יקרה בבית דין לעבודה.
הקפדה על חוקי העבודה יכולה להיות גם יתרון לעסק. עובד שמקבל את כל מה שמגיע לו הוא עובד מרוצה. הוא יהיה נאמן למעבידו יותר מאשר עובד מתוסכל שמרגיש שפוגעים בזכויותיו. עובד כזה ייתן תפוקה טובה יותר ויועיל לעסק. למעשה, הקפדה על חוקי העבודה מתבררת לעיתים כמשתלמת מאוד מבחינה עסקית.
6. ביטוח: הוצאה קטנה מעניקה הגנה גדולה
הרבה בעלי עסקים מזניחים את נושא הביטוחים לעסק. רבים חושבים על ביטוח רק כשמתרחש אירוע ביטוחי, ואז כבר מאוחר מדי. ביטוח העסק הוא לא הוצאה מיותרת, אלא השקעה במגן כלכלי שיכול להציל את העסק מקריסה.
בין יתר סוגי הביטוח מומלץ לכל עסק לשקול את סוגי הביטוח הבאים: ביטוח אחריות כלפי צד שלישי (למשל, אם לקוח נפגע אצלכם); ביטוח חבות מעבידים; ביטוח אחריות מקצועית לבעלי מקצועות חופשיים (אם הייעוץ שלכם גרם נזק); וביטוח רכוש עסקי (נזקים לציוד, למשרד ולמלאי). בעידן הדיגיטלי חשוב גם לשקול ביטוח סייבר נגד פריצות ונזקי מחשב.
הפיתוי לחסוך על ביטוח הוא גדול. אולם, זכרו שתביעה אחת של 100,000 ₪ יכולה להביא לחיסולו של עסק שחסך 3,000 ₪ בשנה על פרמיות ביטוח.
ביטוח יכול לתת גם יתרון תחרותי. הרבה חברות גדולות דורשות מהספקים שלהן להיות מבוטחים. גם לקוחות קטנים יותר מרגישים בטוחים יותר לעבוד עם עסק שדאג לכיסוי ביטוחי. רכישת ביטוחים מתאימים היא ברכה לכל עסק. עם זאת, אין לרכוש ביטוח באופן אוטומטי בלי להבין את הכיסויים שהוא נותן. חשוב מאוד לקרוא את הפוליסה בעיון ולברר מה היא מעניקה במקרה של אירוע ביטוח. חשוב גם לעדכן את סכומי הביטוח כשהעסק גדל.
7. תכנון מיסוי
בעלי עסקים רבים מבינים את היתרונות שיש בתכנון נכון של המיסוי. תכנון שכזה חוסך כסף רב. את הכסף שיחסכו הם יוכלו להשקיע בהגדלת הפעילות העסקית. ככה הם יוכלו לייצר רווח נוסף. חשוב שתדעו שענייני מס הם מורכבים. לכן, צריך להיות ממש מומחה כדי "לשחות" בכל חוקי המס השונים. מצד שני, תכנון לא נכון יכול להוביל להסתבכות עם רשויות המס. בנושא הזה אל תיקחו סיכון. תתייעצו עם רואה החשבון שלכם. אם הוא לא נותן תשובה, או שהתשובה לא מספקת – תלכו לייעוץ של מומחה מס. חסכון של תשלום על ייעוץ יכול לעלות הרבה מאוד בהמשך.
8. יישוב סכסוכים
כשמנהלים עסק צריך לקחת בחשבון שעלולים להתעורר סכסוכים. זה יכול להיות סכסוך עם שותפים, עם עובדים, עם לקוחות, עם ספקים או עם נותני שירותים. רוב בעלי העסקים מופתעים כשפורץ סכסוך ורק אז הם נזכרים לחפש פתרון. זו, כמובן, טעות. את הסכסוכים העתידיים צריך לצפות ולתכנן את מהלכם החזוי עוד לפני שמקימים את העסק. אסטרטגיה משפטית טובה תהיה לצמצם את הסיכון שיפרוץ סכסוך. אם הוא כבר פרץ יש לדאוג שהוא יתנהל לפי כללי המשחק שקבענו מראש. בהרצאותיי בפני עורכי דין אני אוהב להביא דוגמה של הסכמי יישוב סכסוכים בין יזמי נדל"ן לרוכשי דירות. היזמים דואגים לכלול בהסכמים עם הרוכשים סעיף שבמקרה של סכסוך יכריע בו בורר שימונה על ידי יו"ר התאחדות הקבלנים. רוכשים לא מבינים את המשמעות של קביעה זו. המשמעות היא שהבורר שיתמנה עשוי להעדיף גישות שמקובלות בענף ונוחות דווקא לקבלנים. הוא עלול להיות פחות אוהד לעמדות שיציגו רוכשים.
סעיף נפוץ בחוזים עסקיים קובע לאיזה בית משפט תהיה סמכות מקומית לדון בסכסוכים. לדוגמה, אם העסק שלכם הוא מפעל שיושב בראש פינה ויש לכם חנות בתל אביב, לא תרצו שבכל תביעה יגררו אותכם לבית משפט בתל אביב. אפילו כאשר זו תביעה על סך 400 ₪ בשל מוצר פגום. אתם תעדיפו לנהל את הדיונים בבית משפט שקרוב אליכם. למשל, בצפת, קריית שמונה או קצרין. ככה גם תבטיחו שתובעים סדרתיים לא ימהרו לתבוע אותכם על כל שטות. הם יחשבו פעמים לפני שהם יגישו תביעה שתחייב אותם לנסוע לדיונים הרחק מביתם.

אז מה חשוב לבדוק לפני פתיחת עסק?
במאמר זה סקרתי חלק מהיתרונות שיש לעסקים שמתכננים אסטרטגיה משפטית ומיישמים אותה נכון. הראיתי שבחינת השאלה מה חשוב לבדוק מבחינה משפטית לפני פתיחת עסק מחייבת לתכנן אסטרטגיה משפטית נאותה.
רצוי לעשות את התכנון יחד עם עורך דין ורואה חשבון. אבל גם אם אתם מעוניינים לתכנן לבד, תדעו שיש דברים שתוכלו לעשות בעצמכם. חלק מהעסקים, בחלק מהנושאים, יוכלו לעיתים לגבש לעצמם אסטרטגיה סבירה גם ללא עורך דין. כדי לעשות זאת צריך להיות חרוצים, ובעלי יכולת למידה והגיון בריא. תכנון אסטרטגי טוב מחייב ללמוד היטב את החקיקה הרלוונטית. יש גם לצלול לעומקה של הפסיקה ולהבין איך בתי המשפט מפרשים את החוק.
על מתכנן האסטרטגיה לחשוב איך ייראה העסק בעוד כמה שנים. לא מומלץ להתעלם מבעיות שיכולות לצוץ בהמשך. בוודאי לא מומלץ לפספס את ההזדמנויות שנותן החוק. כדאי לתכנן את האסטרטגיה המשפטית לפני שמקימים את העסק, אבל גם אם העסק שלכם כבר קיים שנים רבות עדיין לא מאוחר לכך. בסופו של דבר, אסטרטגיה משפטית מועילה למי שיודע איך להשתמש בה נכון.
אם הגעתם עד כאן, כנראה שאתם רוצים לדעת מה חשוב לבדוק לפני פתיחת עסק, ומבינים את הערך של אסטרטגיה משפטית בעסק שלכם. עכשיו הזמן לנצל את היתרונות שיש בקביעת אסטרטגיה משפטית. בין היתר זה הזמן לבדוק האם יש לכם חוזים חתומים עם לקוחות וספקים? האם אתם שומרים מידע אישי בהתאם לחוק? היכן יתנהל סכסוך משפטי, אם יקרה? לשאול עצמכם האם ביצעתם תכנון מס ראוי וחוקי? האם יש לכם ביטוחים רלוונטיים ופעילים בסכומים הנכונים וכך הלאה.