ערעור משמעו ניסיון של הצד שאינו מסכים עם הפסיקה שניתנה לבטל או לשנות את הפסק שאיתו הוא אינו מסכים. הערעור נעשה לערכאה גבוהה יותר מזו שנתנה את פסק הדין שאותו מבקש בעל הדין לשנות. לדוגמא: ראובן תבע את שמעון בבית משפט השלום ותביעתו נדחתה. ראובן יכול לערער על דחיית התביעה. ערעורו יוגש ויידון בבית המשפט המחוזי של המחוז שבו נמצא בית משפט השלום שבו נדחתה התביעה.
לא כל החלטה אפשר לשנות או להפוך
ערעור אינו זכות קנויה. לא כל החלטה של בית משפט ניתן לשנות או להפוך. הזכות להשיג על פסק הדין קיימת אך ורק במקרים שהחוק קובע שניתן לעשות כן. הדוגמאות המובהקות למקרים שבהם קיימת זכות לערער הם: פסק דין (להבדיל מהחלטה שאינה פסק דין) והחלטה של רשם. קיימים מקרים נוספים שבהם קיימת זכות שכזו. למשל, קיימת זכות ערעור על החלטה של מפרק במסגרת תביעת חוב.
במקרים שלא קיימת זכות להשיג על החלטה אין פירוש הדבר שזהו סוף פסוק ושבעל הדין חייב להשלים עמה. בעל דין שרוצה לערער על החלטה שאין לגביה זכות ערעור יכול לבקש רשות לערער. להליך הזה קוראים "בקשת רשות ערעור". אם בקשת רשות הערעור מתקבלת פירוש הדבר שבעל הדין קיבל רשות לערער על ההחלטה.
מתי יש להגיש ערעור בזכות ומתי יש צורך ברשות?
כדי לדעת האם ניתן להשיג על החלטה שיפוטית יש לבדוק האם ההחלטה היא בגדר "פסק דין" או שהיא בגדר "החלטה אחרת". החלטה אחרת משמעה החלטה שאינה פסק דין. המבחן המקובל שקובע האם החלטה היא בגדר "פסק דין" הוא מבחן "סגירת התיק". מבחן זה בודק האם התיק נסגר במתן ההחלטה. אין הכוונה לסגירה במובן הטכני, אלא במובן שאין פעולות נוספות שיש לבצע בתיק. מבחן זה תקף להחלטות שניתנו בטרם מתן פסק דין. להחלטות שניתנו לאחר פסק הדין או להחלטות בחיקוקים מיוחדים קיימים מבחנים אחרים.
שופט קבע שהצד השני לא צריך להגיש מסמכים שעורך הדין שלי ביקש. אני רודף אחריו שנה וחצי עם המסמכים ופתאום השופט קסע שלא צריך וייקבע דיון בתיק לשמוע עדים. אני רוצה לערער אבל עורך הדין אומר שאי אפשר, למה זה?
התקנות קובעות רשימה של נושאים שבהם אי אפשר לבקש רשות ערעור על החלטות של שופטים, ייתכן שהמקרה שתיארת נכלל ברשימה הזו. צריך לבדוק את ההחלטה שקיבלת.