רשות ההוצאה לפועל זו רשות של המדינה שתפקידה להוציא לפועל פסקי דין ושיקים (שיקים הם פסקי דין על תנאי, כשהתנאי הוא שתדחה התנגדות המוגשת עליהם).
להוציא לפועל פירושו של דבר – לבצע, הוצאה לפועל לא דנה במהות הטענות שיש לחייב, אלא רק מבצעת את פסק הדין או השיק. כל טענה שיש כנגד פסק הדין עצמו צריכים להפנות לבית משפט. אם רשם ההוצאה לפועל חושב שיש משהו בטענה הוא לכל היותר יכול לעכב הליכים לתקופה מאוד מוגבלת כדי לאפשר לחייב לפנות לבית משפט. רשם ההוצאה לפועל אינו יכול לדון בטענות של החייב, התפקיד שלו זה לבצע את פסק הדין, כלומר – לדאוג לגביית הכסף שמגיע לזוכה או לביצוע הוראות אחרות שקיימות בפסק הדין.
במערכת ההוצאה לפועל אין שופטים, בעלי התפקידים שם הם רשמי ההוצאה לפועל, אלו הם עורכי דין שיש להם כשירות לכהן כשופטים, ורשאים להיבחר כשופטים, אבל הם אינם שופטים. התפקיד של הרשמים הוא מינהלי, וביצועי בלבד.
יש בכל זאת כמה סמכויות שיפוטיות שהחוק נתן לרשמי ההוצאה לפועל, כגון: חיוב צד שלישי בחוב הפסוק, ובקשה כנגד כונס נכסים שנוגעת לתפקידו. כשרשם ההוצאה לפועל מפעיל סמכות שיפוטית, אזי הוא כמו שופט, יש לו סמכויות להכריע ופסק הדין שהוא נותן כפוף לערעור.
במסגרת תיק הוצאה לפועל יכול הזוכה, בעצמו או באמצעות עורך דין, להשתמש בכל מיני אמצעי גבייה: אפשר לעקל נכס, אפשר למנות עורך דין בתור כונס נכסים למכירת נכס או לניהולו, אפשר להוציא כנגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ ואפשר גם לחייב את החייב לשלם את החוב בתשלומים. הגזירה הקיצונית ביותר שרשם ההוצאה לפועל יכול להטיל היא צו מאסר של החייב, אבל צו שכזה לא יינתן לפני שהרשם יערוך חקירת יכולת לחייב, בה יבדוק מה יכולתו הכלכלית. אם בסוף חקירת היכולת מגיע הרשם למסקנה שהחייב יכול לשלם תשלומים חודשים, הוא קובע מה יהיה גובה התשלומים החודשיים וכל עוד שהחייב משלם אותם לא יאסרו אותו.
כאשר נפתח תיק הוצאה לפועל צריך להמציא לחייב אזהרה שבה הוא מוזהר שאם לא ישלם את החוב תוך עשרים ימים – הוא צפוי לביצוע של הליכים כנגדו על ידי הזוכה. עד שלא חולפים עשרים ימים מיום המצאת האזהרה לא יכולים הזוכה או עורך הדין שלו לפעול כנגד החייב. במהלך עשרים הימים האלה רשאי החייב לבקש לשלם את החוב בתשלומים או לבקש שרשם ההוצאה לפועל יערוך חקירה על יכולתו הכלכלית וייקבע כמה כסף יכול החייב לשלם בכל חודש.
רוצים לקבל עדכונים שוטפים מהלקסיקון? בקרו בדף הפייסבוק שלנו.
מה הבדל בין רשמים בהוצלפ לשופטים. רשמת קבעה לי תשלום חודשי למה לא שופט?
פשוט מאוד, מדובר בסמכויות שנקבעו על פי החוק. רשמי הוצאה לפועל מוסמכים לדון בנושאים מינהליים שנקבעו בחוק ההוצאה לפועל ובתקנות, ושופטים אמורים לדון בנושאים מנהלים (יש כמה נושאים משפטיים שרשמי הוצאה לפועל מוסמכים לדון בהם, אבל לא ניכנס לזה עכשיו).