סכסוכים בין שותפים: כשהחזון משתבש

שותפות בין שני אנשים היא דרך נפוצה לניהול העסק. אך כמו בכל מערכת יחסים אינטנסיבית בין בני אדם, גם בשותפות עסקית טמון פוטנציאל לסכסוכים בין שותפים

אשר ודני הם שני חברים טובים שפתחו יחדיו מסעדה. אשר, הוא שף מוכשר שהועסק כשכיר בכמה מסעדות יוקרה. דני הוא יזם. במשך השנים דני השקיע כספים בעסקים שונים בחלקם הוא הצליח יותר ובחלקם פחות. על פניו מדובר בשילוב מנצח: שותף שמביא עמו לעסק ניסיון מקצועי עשיר, חובר לאיש עסקים שיודע איך לנהל עסק. נוסף על כך לרשותו עומדים אמצעים כספיים לא מבוטלים.

בתמונה: בחורים צעירים יושבים מול עורך דינם ודנים בפרטי ההסכם ביניהם. התמונה לדקורציה בלבד. נוצרה בעזרת בינה מלאכותית

אלא שבמציאות בבסיסו של שילוב כזה טמון קושי. בעת פתיחת העסק הצדדים חולקים חזון משותף. הם יודעים מה הם מתכננים לעשות ומתכוונים ליישם בעסק את היתרונות של כל אחד מהם. אולם החיים חזקים יותר מכל תוכנית ודברים יכולים להשתבש. בדוגמה של אשר ודני ייתכן שלקוחות לא יאהבו את המסעדה כפי שהיא. ייתכן שאשר ודני יצטרכו להחליף תפריט או לשנות עיצוב כדי שהלקוחות יסעדו אצלם. אולי אשר ודני יאלצו להשקיע יותר כסף מכפי שתוכנן מראש. אפשר שאשר ודני יידרשו להשקיע זמן רב יותר בניהול המסעדה מכפי שציפו מלכתחילה וכך הלאה. כל שינוי כזה עלול לפתוח פתח לחילוקי דעות ביניהם.

שני אנשים שמנהלים יחד עסק זה דבר נפוץ. אך כמו בכל מערכת יחסים אינטנסיבית בין בני אדם, גם בשותפות עסקית טמון פוטנציאל לסכסוכים. פעמים רבות שותפים לא מסכימים מהם השינויים שעליהם לערוך בעסק. העדר הסכמות מעיב על העבודה המשותפת. עם הזמן הוא עלול להוביל לפירוק השותפות, לפגיעה כלכלית משמעותית בעסק או לשניהם גם יחד.

מה עושים כשהחזון משתבש?

לפני שאני מכין הסכם שותפים או הסכם בין מייסדים של חברה בע"מ אני עורך שיחה עם הלקוחות. אני מברר עמם מהו החזון המשותף ומה יקרה אם חזון זה ישתבש. עם השנים למדתי שחזון יכול להשתבש בדרכים שונות ומגוונות. בכל סוגי השותפות ישנם דברים שיכולים להשתבש. ישנם דברים שיכולים להשתבש בעסק מסוג מסוים בלבד בעוד אחרים יכולים להשתבש בכל סוג של עסק. לדוגמה, קבוצה של צעירים מבקשת לפתוח פיצריה. טרם הכנת הסכם שותפים מומלץ לשאול את הלקוחות מה יקרה אם במיקום שבחרו לא יהא ביקוש לפיצות. האם במקרה כזה הם מוכנים לשנות את התפריט כך שתחת פיצריה תקום, למשל, מסעדה איטלקית המוכרת מאכלים מסוגים שונים?

בדרך כלל, התגובה הראשונית לשאלה כזו היא התנגדות לעצם העלאת הבעיה. יש שיסבירו שהמיקום מצוין דווקא לפיצריה ולא מתאים לסוג אחר של מאכלים. אחרים יסבירו שבשל מגבלות הקשורות לגודל המקום ולצורתו אי אפשר לפתוח בו מסעדה עם מקומות ישיבה. יש לקוחות שינסו למנוע כל דיון בנושא. הם מפחדים שעצם הצפתן של בעיות אפשריות תגרום למי מחבריהם לסגת מהעסקה. אחרי ההתנגדות הראשונית מגיע השלב של חשיבה על הבעיות הצפויות. בדרך כלל שלב זה אורך כמה ימים ולפעמים גם כמה שבועות.

פתרונות לסכסוכים בין שותפים באמצעות תניות חוזיות

לאחר שהשותפים מפנימים את הבעיות הצפויות להם הם מבקשים סיוע במציאת פתרונות לבעיות אלה. בכך עורך דין יכול לסייע. ישנם מנגנונים חוזיים שונים לפתרון בעיות לא צפויות. למשל, בדוגמת הפיצריה אפשר לקבוע מראש מה יקרה אם לא יהא ביקוש לפיצות. לדוגמה, אפשר לקבוע שבמקום הפיצריה תקום מסעדה אחרת. לחלופין השותפים יכולים להחליט מראש שבמקרה שכזה הם יסגרו את המקום. כך לא יצטברו הפסדים.

אני משתדל לא להשאיר את חילוקי הדעות לעתיד, שבו השותפים כבר מפעילים את העסק. טרם כינון השותפות הצדדים חפצים לשתף פעולה זה עם זה. זהו השלב שבו קל להם לפתור חילוקי דעות בשל חזונם המשותף. לאחר שהמשברים יתרחשו והמציאות העסקית תרסק את החזון השותפים יתקשו לשבת ליד השולחן ולפתור את הבעיות ביניהם, בשל כך שהאמוציות יקשו על פתרון. כשזה יקרה יהיה צורך בסוג אחר של משא ומתן, המאפיין סכסוכי שותפים.

הצפת בעיות עתידיות אפשריות אין משמעה ויתור על החזון המשותף. החזון הוא הדבק שמחבר את הצדדים ויש לו מקום של כבוד בחוזה ביניהם. ואולם ניסוח החזון המשותף אינו חזות הכול. צריך גם לחשוב על הדרך לפתור בעיות לאחר שיתעוררו. חלק מהבעיות אפשר להגדיר מראש את פתרונן. חלק אחר קשה לצפותן, ולכן יהא צורך ליצור מנגנון שיסייע להתמודד עמן כשיקרו. מנגנונים שכאלה קיימים בעסקים שונים. יש לבחור עבור העסק את המנגנון המתאים לו ולשותפים ולנסח את החוזה באופן שאפשר יהיה להפעיל מנגנון זה ביעילות. כך אפשר יהיה למנוע סכסוכים בין השותפים. כמובן שכאשר הסכסוך כבר פורץ יש למצוא פתרונות אחרים.

לקריאה נוספת:

האיש שלא ידע מה הוא רוצה

מאת: עו"ד ניר גולן

עורך דין מאז שנת 1996, עוסק בחברות, סכסוכי שותפים וייעוץ משפטי-אסטרטגי לעסקים ולעורכי דין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *