קיפוח של בעלי מניות

קיפוח של בעלי מניות הינו מצב שבו בעלי מניות מסוימים מנצלים את שליטתם בחברה על מנת לנהל אותה באופן שטוב לאינטרסים האישיים שלהם. בתוך כך הם פוגעים באינטרסים של בעלי מניות אחרים. בדרך כלל בעלי המניות העושים את הפעולות המקפחות יהיו אלה שמחזיקים בשליטה בחברה. הפעולות המקפחות יהיו כאלה הפוגעות בבעלי מניות המיעוט. עם זאת, ייתכן גם מצב שבו בעלי מניות המחזיקים במחצית ממניות החברה ינצלו את שליטתם בה כדי לקפח את בעלי המניות המחזיקים במחצית השנייה.

קיפוח מיעוט הוא מצב שבו בעל מניות אחד מקפח בעלי מניות אחרים. בתמונה בעלת מניות מכה בעל מניות אחר. התמונה לצורך דקורציה בלבד

במקרה של קיפוח רשאים בעלי המניות החשים עצמם מקופחים לפנות לבית המשפט. הם יוכלו לקבל סעדים להסרת הקיפוח. בית המשפט רשאי לתת הוראות ככל הנראה לו לשם הסרת או מניעת הקיפוח. למשל, הוא יכול לתת הוראות לפיהן יתנהלו ענייני החברה בעתיד. השופט רשאי גם לתת הוראות לבעלי מניות בחברה או לחברה עצמה לרכוש את מניותיהם של בעלי מניות שנמצאו מקופחים.

בית המשפט יכול גם ליתן הוראות על עריכת שינויים בתקנון החברה. באופן זה ימנע את המשך הקיפוח.

למעשה, לבית המשפט ישנן סמכויות נרחבות לטפל בנושאים של קיפוח מיעוט. הסמכויות כה נרחבות עד שלעיתים עולה החשש של כפיית הסדר לא כלכלי ולא משתלם עסקית. בעיה זו מחריפה לנוכח כך שפעמים רבות קיפוח המיעוט לא נגרם בשל עברה או בשל מעשה מכוון. לעיתים הקיפוח הוא מצב שנוצר בשל סכסוך בין בעלי מניות שהביא לשיתוק החברה. בעל מניות שמנסה לחץ את החברה מהקיפאון עלול לעשות דברים שיחשבו כקיפוח מיעוט. לא תמיד לבית המשפט ישנם כלים שבאמצעותם הוא יוכל לשפוט את התנהלותם של בעלי המניות. בהיעדר כלים שכאלה הוא מתקשה לתת את הסעד הנכון שיאפשר את הסרת המיעוט ומנגד ימנע קיפאון בפעילות החברה.

מניעה קיפוח של בעלי מניות באמצעות תניות בהסכם מייסדים

פעמים רבות אפשר למנוע מראש קיפוח מיעוט עתידי. זאת באמצעות הוראות מתאימות בהסכם המייסדים. בתוך הסכם זה אפשר לקבוע כיצד יוכלו בעלי מניות המיעוט להגן על זכויותיהם. תניות שכאלה בהסכם אינן סטנדרטיות. לפני שננסח תניות כאלה נחקור את השוק הרלוונטי כדי להבין את פעילות החברה. ננסה להבין את אופיים של בעלי המניות המתקשרים בהסכם. זאת כדי להתאים תניות שאותן יוכלו להפעיל בקלות. חיזוי של בעיות עתידיות מועיל תמיד בעניינים משפטיים. חשיבה מראש ותכנון אסטרטגיה משפטית לניהול החברה יכולה למנוע סכסוכים קשים בעתיד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *