הסכם מייסדים

הסכם מייסדים הוא הסכם שעורכים בעלי מניות המקימים חברה בערבון מוגבל. הם עושים זאת כדי להסדיר את היחסים ביניהם לעתיד לבוא. בעלי המניות נוהגים לכלול בהסכם הוראות שונות. כגון, אופן חלוקת המניות בין בעלי המניות בחברה; אופן חלוקת המשכורות ביניהם; הוראות לעניין בוררות או גישור במקרה של סכסוך וכיוצ'ב.

הסכם מייסדים הוא הסכם שעורכים בעלי מניות המקימים חברה בערבון מוגבל. בתמונה: עורכת דין מייעצת ללקוחות. התמונה לצורך דקורציה בלבד.

יש להבחין בין הסכם מייסדים בחברה לבין הסכם שותפים או שותפות. אמנם ישנם הוראות רבות המשותפות לשני סוגי ההסכמים, ואולם לחברה יש מאפיינים משלה שמחייבים לכלול הוראות מתאימות בהסכם האמור. על הסכם שנועד לשותפות תוכלו לקרוא תחת הערך "הסכם שותפים".

הסכם מייסדים כשהחברה נמכרת

לעיתים מניות בחברה פעילה נרכשות על ידי צדדים שלישיים. ייתכן שבעלי המניות הקיימים יהיו מעוניינים אף הם להסדיר את מערכת היחסים ביניהם לבין בעלי המניות המקוריים. זאת בלי לאמץ את הסכם המייסדים הקיים. בהסכמת בעלי המניות המקוריים הם יוכלו לערוך הסכם אחר או לערוך תיקונים בהסכם המקורי. השאלה הנשאלת במקרה זה היא מדוע עליהם לשנות את הסכם המייסדים הקיים? הרי הם אינם המייסדים של החברה אלא צדדים שזה מקרוב באו?

התשובה לכך היא שאומנם הסכם המייסדים אינו חלק ממסמכי הרישום של החברה. אין לו תוקף מחייב כלפי החברה וכלפי צדדים שלישיים כמו התקנון והחלטות החברה. אולם הסכם המייסדים הוא חוזה שמחייב את החותמים עליו ואת חליפיהם לכל דבר ועניין. על כן הזכויות והחובות הנרכשים מכוחו עוברים למי שנכנס לנעליו של אותו בעל מניות שחתם עליו. אם לא ישונה ההסכם, יכולים בעלי המניות החדשים למצוא עצמם מחויבים כלפי בעלי מניות קיימים בהוראות שאינן לרוחם.

הוראות שנוהגים עורכי דין לכלול בהסכם מייסדים שהם מנסחים נוגעות לעניינים שונים, כגון: אופן חלוקת המניות בין בעלי המניות. הדרך שבה ינהלו הם את החברה. חלוקת התפקידים בין בעלי המניות. אופן משיכת המשכורות, אם יימשכו משכורות כמובן. מבנה המימון של העסק (האם ההון יושג באמצעות הלוואות או באמצעות גיוס הון מבעלי המניות). כיצד ומתי יחולקו דיבידנדים וכיוב'. כמו כן נוהגים עורכי הדין לכלול בהסכם הוראות הקובעות מנגנונים לפתרון או ניהול סכסוכים בין בעלי המניות, והוראות לעניין פירוק החברה. יש עורכי דין הממליצים על הכנת הסכם מפורט שינסה לצפות כמה שיותר מצבים שעלולים להתרחש. אחרים יעדיפו הסכם שינוסח באופן שיאפשר גמישות בטיפול במצבים שייקרו בדרכה של החברה ובעלי מניותיה. פירוט בעניין הוראות שנהוג וכדאי להכניס להסכם מייסדים תוכלו לקבל בערך "הסכם שותפים" שהוזכר לעיל.

ערך זה הנו ערך מילוני קצר, ואינו ממצה את כל המידע המשפטי בענין זה. אין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי כלשהו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *